Polítiques per a persones LGTB
 • Lliures per estimar. Lliures d'homofòbia

  MANIFEST Lliures per estimar. Lliures d'homofòbia Un nou país de persones lliures Quan fa més de quatre dècades dels fets d’Stonewall a Nova York i 36 anys després de la primera manifestació de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals que va tenir lloc a la ciutat de Barcelona, continuem celebrant el Dia de l’Alliberament o l’Orgull LGTB. Una festivitat que compta amb una gran diversitat d’actes i mobilitzacions en les que el teixit associatiu LGTB dels Països Catalans convida a tota la ciutadania a mobilitzar-se per reivindicar una societat sense LGTBfòbia i a contribuir en la normalització i la visibilitat del col·lectiu.

 • "Ils ont dit: OUI!"

  Després d'un llarg procés de tramitació i de les ja tradicionals al·legacions de la dreta (no importa de quin país sigui) al Constitucional, el passat 29 de maig de 2013 a Montpeller, en Bruno i en Vincent van dir "oui". El primer matrimoni gai a França. Un llarg camí per dos motius. D'un costat perquè a molts ens podia sorprendre que un país com França no tingués legislat aquest àmbit. I de l'altre, i més important, perquè mai ningú s'hauria imaginat una resposta tan reaccionària, contundent i fins i tot violenta a la proposta del president F.

 • Resolució contra la lgtbfòbia

  Com cada any, el 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la LGTBfòbia, coincidint amb la data en què el 1990 l’homosexualitat va ser retirada de la llista de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l' Organització Mundial de la Salut (OMS). Durant aquests anys el col·lectiu LGTB ha assolit fites importants, com l'aprovació de la llei del matrimoni igualitari en diversos estats (l'Uruguay, França i Nova Zelanda ho han fet recentment). Malauradament, l'homosexualitat encara és perseguida i castigada en molts països, mentre que la majoria no disposen de cap marc normatiu que protegeixi els drets de les persones LGTB davant de qualsevol agressió o discriminació.

 • Cal seguir avançant

  El Senat d’Estats Units a favor del matrimoni igualitari, Uruguai també, i Finlàndia... el debat és sobre la taula. Les polítiques igualitàries a favor de les persones del col·lectiu LGTB van avançant arreu mentre Catalunya va perdent lideratge. El primer pas del Govern de CiU en l’anterior mandat va ser perdre el lideratge internacional. Catalunya havia liderat internacionalment les polítiques LGTB. Va ser el Govern de Catalunya el primer en crear un programa interdepartamental específic i un pla transversal de treball per a acabar amb la discriminació social, econòmica, laboral.

 • La pervivència de (l’espècie) l’homofòbia

  “Si ens oposem al matrimoni entre persones del mateix sexe, no podem utilitzar arguments confessionals. Existeixen arguments racionals que diuen que aquests matrimonis no han de tenir la mateixa protecció per part dels poders públics que el matrimoni natural. La pervivència de l’espècie, per exemple, no estaria garantida.” Amb aquestes paraules es va despatxar fa uns dies el Ministre de l’Interior, Jorge Fernández-Díaz, en un col·loqui sobre religió i espai públic organitzat per l’ambaixada espanyola al Vaticà.

 • Carta d'Oriol Junqueras a l'Ambaixada d'Uganda

  Excma. Sra. Elizabeth Paule Napeyok Ambaixada de la República d'Uganda a París 13, Avenue Raymond Poincare 75116 Paris Benvolguda senyora Napeyok,   Us fem arribar aquesta carta, tal i com ja vam fer el maig del 2011, degut al projecte de llei que el parlament del vostre país està debatent i que té com a objectiu l’enduriment de les penes contra la homosexualitat. Una llei que, si és aprovada, pot condemnar a cadena perpètua –i fins i tot a la pena de mort- a milers de ciutadans i ciutadanes ugandesos/es pel fet de ser homosexuals.

 • El crim de ser homosexual

  El parlament d’Uganda està debatent aquest mesos un projecte de llei que té com a objectiu l’enduriment de les penes contra la homosexualitat. Una llei que en cas d’aprovar-se, pot condemnar a cadena perpètua o fins i tot a la pena de mort a milers d’ugandesos i ugandeses pel simple fet de ser homosexuals. No és el primer cop que aquest país intenta modificar la seva legislació per castigar l’homosexualitat. L’any 2005 el seu president, Yoweri Museveni, va signar una esmena constitucional prohibint explícitament el matrimoni homosexual, un fet que va convertir Uganda en el segon país del món a declarar il·legal la unió entre persones del mateix sexe.

 • Contra la Sida no podem baixar la guàrdia

  El passat 1 de desembre vam commemorar el Dia Mundial en la lluita contra la Sida, un bon moment per recordar la gran tasca de prevenció i atenció a les persones amb VIH que que al llarg d’aquests 31 anys ha dut a terme el moviment LGTB. Un moviment que inicialment va haver de patir els estigmes i la discriminació que generava aquesta pandèmia (ja que s’associava exclusivament al col·lectiu homosexual) i que amb la seva feina ha contribuit a lluitar contra la Sida, beneficiant així a tota la societat.

 • Els nous reptes de les polítiques LGTB

  Des d’Esquerra hem treballat durant els darrers 10 anys per tal de crear i consolidar unes polítiques adreçades al col·lectiu LGTB. A nivell legislatiu, impulsant al Congrés dels Diputats el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe –que recentment ha estat avalat pel Tribunal Constitucional- i fent possible des del Govern de la Generalitat el dret d’adopció per part de famílies homoparentals. Unes mesures que han permès assolir reivindicacions històriques del moviment LGTB i l’equiparació legal del col·lectiu LGTB vers la resta de la societat.

 • Ai Joel… vull entendre-ho però no puc

  Fa uns dies, el col·lectiu LGTB celebràvem una bona notícia: després de 7 anys d’entrebancs, posicionaments ideològics (que no jurídics), desaparició-reposició-mandats esgotats-places vacants-jutges dimitits i una església integrista que ha anat expressant i expandint el seu “malestar” pel fet que la gent sigui feliç… doncs bé 7 anys després ho celebràvem: El Tribunal Constitucional emitia una resolució en la que desestimava el recurs d’inconstitucionalitat del Partit Popular contra el matrimoni igualitari.

 • Espanya ens discrimina als consulats

  El govern del Partit Popular insisteix en la seva tasca de posar traves al dret de dues persones del mateix sexe a contraure matrimoni. Si primer van enviar la Llei del matrimoni al Tribunal Constitucional i es neguen a retirar aquest recurs, ara utilitzen la política exterior de l’Estat amb aquesta finalitat discriminatòria. I és que el Ministeri d’Afers Exteriors ha establert que als consulats només es podrà celebrar un matrimoni homosexual consular quan un dels dos contraients sigui ciutadà espanyol i les lleis de l’estat receptor no s’hi oposin.

 • Esvaïr l'amenaça sobre la llei del matrimoni

  Esquerra va presentar al Congrés, el maig de 2004, una proposició de Llei de modificació parcial del Codi Civil per fer possible el matrimoni entre persones del mateix sexe. Finalment, el 2005 el Congrés va aprovar la Llei del matrimoni, una fita històrica que permetia l’equiparació legal de gais i lesbianes i acabava amb una de les principals discriminacions que històricament havia patit el col·lectiu LGTB. També la Llei d’adopció, impulsada des del Parlament de Catalunya per la consellera Anna Simó, va permetre el reconeixement dels diferents models de famílies existents a la nostra societat a més de possibilitar que moltes famílies gais i lesbianes ja constituïdes, gaudissin d’una empara legal que abans no tenien.

 • 28 de juny. Cal seguir avançant

  Fa pocs dies hem tornat a celebrar la diada del 28 de Juny, el dia de l’Alliberament o l’Orgull LGTB, en el que es commemora l’inici del moviment LGTB. La desfilada del Pride, que se celebra a Barcelona des de fa quatre anys, va comptar enguany amb la presència del President d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Però malgrat els avenços legals que s’han produït a diferents països, encara hi ha molts estats on la homosexualitat és perseguida i castigada (en 6 països fins i tot amb la pena de mort) i molts d’altres que no disposen de legislacions que protegeixin el col·lectiu davant de qualsevol acte de discriminació.

 • 28 de juny, dia de l'orgull LGTB

  Com cada 28 de juny, aquesta setmana se celebra el dia de l’alliberament o l’orgull LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals). És una diada reivindicativa que commemora les mobilitzacions que es van produir a Nova York el juny del 1969 després que la policia irrompés brutalment en un local freqüentat per persones del col·lectiu LGTB. També va ser un mes de juny, el 1977, quan Barcelona va acollir la primera manifestació de lesbianes, gais i transsexuals, que fou durament reprimida per la policia.

 • Benvinguts i benvingudes…

  …al nou bloc de la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTB d’ERC. Com a partit republicà i independentista, treballem per una societat justa, on tots els ciutadans i ciutadanes tinguin els mateixos drets i les mateixes oportunitats. En definitiva, una societat diversa d’homes i dones lliures. I precisament aquests dies, quan celebrem el Dia de l’Alliberament o l’Orgull LGTB, refermem el nostre compromís de continuar treballant -com ja hem vingut fent- per garantir la igualtat legal de les persones LGTB mentre avancem cap a la igualtat real.