Polítiques per a persones LGTB
 • Una Llei contra la LGTBfòbia per desplegar

  La Llei contra la LGTBfóbia, és un èxit com a país del que ens n’hem de sentir orgullosos. Aprovada l’octubre del 2014 amb un ampli consens, és una llei pionera que té l’objectiu dotar-nos de les eines necessàries que ens permetin lluitar contra les mostres d’homofòbia que malauradament encara perviuen a la nostra societat. Però sobretot és la culminació d’una sèrie de polítiques adreçades al col·lectiu LGTB que des del Govern de Catalunya s’han anat implementant al llarg dels darrers deu anys i de les quals ERC n’ha estat un dels seus principals impulsors.

 • 1D2014, dia mundial de la lluita contra la SIDA

  Avui, 1 de desembre, en tant que Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, des d’Esquerra Republicana volem reiterar el nostre compromís per seguir avançant en el combat contra el VIH-Sida. Però també la nostra convicció que cal continuar lluitant contra l’estigmatització i la discriminació que encara avui pateixen les dones i homes que conviuen amb la malaltia. Malauradament, l’actuació del Govern espanyol en aquest àmbit suposa un important retrocés respecte a la feina que des de diferents àmbits s’ha dut a terme durant més de tres dècades.

 • LGTBI: reconeixement dels drets, el país que volem

  La  setmana passada es va aprovar al Ple del Parlament de Catalunya la llei dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, una llei que és un pas endavant, un pas ferm cap al reconeixement dels drets de les persones LGTBI. Uns drets, d’altra banda, reconeguts a la legislació nacional i estatal, tant l’Estatut de Catalunya i la Constitució ho recullen, però que no s’apliquen amb suficient entusiasme.

 • El Triangle de Sitges

  El passat 17 de maig diversos membres de la Coordinadora LGTB d’Esquerra Republicana vam participar, conjuntament amb els companys/es d’ERC-Sitges, a l’acte institucional de reinauguració del monument del Triangle Rosa. I és que després d’un procés de rehabilitació ha estat reubicat des de la punta de l’espigó, on es va instal·lar el 2006, fins al Passeig Marítim de la localitat. I és que aquest monument, el primer de tot l’Estat que es va dedicar al col·lectiu LGTB, va sorgir el 2006 gràcies a la reivindicació de diverses entitats i sobretot a la voluntat política de l’Àngels Parés, aleshores regidora d’ERC a Sitges, i la que va fer possible la materialització d’aquesta demanda.

 • Ens quedarem amb la força del teu somriure

  Avui també és un dia trist per la Coordinadora LGTB d’Esquerra Republicana degut a la pèrdua del nostre company Oriol Papell i Torres, que ens ha deixat de manera sobtada a l’edat de 31 anys. Des d’aquí volem fer arribar el nostre més sentit condol a en Jordi Medina, membre de la Coordinadora i marit de l’Oriol, així com als seus familiars i amics.També als seus companys i companyes d’ERC i les JERC de Castellar del Vallès (on l’Oriol en va ser regidor entre 2007 i 2011) i de Vilanova i la Geltrú (on recentment havia estat escollit president de la Secció Local).

 • Sitges i els esdeveniments

  Fa uns dies a Sitges vam assabentar-nos pel diari digital, Nació Digital que hi havia un projecte per fer un festival lèsbic a la nostra vila del 6 al 8 de juny d'enguany. L’esdeveniment estava organitzat per Olagirls i tal com diuen en la seva pàgina els arguments eren ben clars: "els esdeveniments de caràcter LGBT estan pensats, en la seva gran majoria, per a homes gais, i n'estem fartes! De manera que hem decidit deixar de lamentar-nos i passar a l'acció. Així doncs, som un grup de dones fent realitat un esdeveniment necessari: un festival només per a dones amb ganes d'esprémer al màxim la seva condició de lesbianes".

 • Un nou servei a la ciutat: l’associació LGTB Terrassa

  Des d’Esquerra, donem les gràcies a la presidenta de l’associació LGTB Terrassa, Raquel Masqué Mir per acceptar la meva invitació per una entrevista, on explicarà què és l’associació LGTB, quins són els seus objectius i a qui va adreçada, ja que és un nou servei que existeix a la nostra ciutat i que molta gent desconeix. Bon dia, Raquel! Em pots explicar què és l’associació LGTB Terrassa? L’associació LGTB Terrassa és una associació sense ànim de lucre, que es va crear el gener del 2013 a través d’un grup de persones que van reunir-se i van decidir constituir-la.

 • 25 anys després, recuperem el mural de Keith Haring a Barcelona

  Aquest 26 de febrer ha tingut lloc la inauguració del mural contra la SIDA de Keith Haring, recuperat de l'original que l'artista nord-americà va pintar fa just 25 anys a la plaça Salvador Seguí del Raval de Barcelona. A l'acte d'inauguració a la plaça del MACBA hi han assistit la senadora d'ERC Ester Capella i el President de la Coordinadora LGTB d'ERC Xavier Florensa. Keith Haring, ja malalt de SIDA l'any 89, quan va pintar el mural, va morir d'aquesta malaltia al cap de 12 mesos. El mural, expressió de l'activisme social del seu autor, figura diverses formes de contraure la malaltia, acabant amb un missatge contundent: Tots junts podem aturar la Sida.

 • Sotxi: els jocs de la discriminació

  Avui tenen lloc els Jocs Olímpics d’hivern a la ciutat russa de Sotxi. Uns jocs envoltats de polèmica degut a la discriminació i la vulneració dels drets humans bàsics que perpetra el govern rus a través de la seva legislació contra les persones LGTB. I és que mentre es desenvolupin aquests JJ.OO, el govern autoritari de Putin continuarà practicant l’homofòbia d’estat a través de la “Llei contra la propaganda homosexual”. Una llei que a partir de relacionar homosexualitat amb pedofília, prohibeix qualsevol manifestació pública del col·lectiu gai, amb l’objectiu de crear un clima d’hostilitat vers les persones LGTB que les condemni a la invisibilitat.

 • El triple alliberament

  Un gai –home o dona – és un homosexual -home o dona- que es reconeix com a tal, que s’accepta plenament i que lluita pels seus drets. Sortosament, gràcies a la lluita empresa des dels 1970 per aconseguir el total i ple reconeixement i acabar amb la discriminació que hem estat aguantant i sofrint des de fa gairebé dos mil anys, i com a conseqüència d’ella, hem aconseguit la igualtat legal amb la resta dels ciutadans. D’això no hi ha cap dubte, almenys per a mi. Si no haguéssim lluitat, segurament encara estaríem discriminats per raó de la nostra opció sexual.

 • Crònica d'una jornada: la llei contra la LGTBfòbia

  Celebrar una jornada de treball com aquesta ha estat molt oportú per posar de manifest el compromís d’ERC de tirar endavant amb la llei contra la LGTBfòbia i per interactuar amb les entitats del sector perquè hi puguin dir la seva i consensuar els acords per a la seva tramitació al Parlament. Amb aquest ànim, la Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana, va donar la benvinguda als assistents a qui va emplaçar a col·laborar conjuntament per fer una bona llei i dissenyar la futura República Catalana amb igualtat a tots els nivells.

 • La pèrdua d'un referent

  L’any 2013 s’ha tancat amb una mala noticia, com és l’autodissolució de la Coordinadora LGTB de Catalunya, una de les entitats de referència del moviment LGTB del nostre país, amb més de 26 anys de trajectòria. Aquest fet es deu principalment a la manca de finançament del seu principal servei, el telèfon 900 rosa, que des de fa 2 anys ha quedat exclòs de les subvencions atorgades pel Plan Nacional del Sida. El que ha passat amb la Coordinadora es podria fer extensiu a moltes altres entitats LGTB i de lluita contra la Sida, que viuen moments d’incertesa i dificultats degut a les retallades pressupostàries i al maltracte que el govern del Partit Popular dispensa a les entitats catalanes.

 • 1 de desembre, dia mundial de la lluita contra la Sida

  Com cada 1 de desembre, des d’Esquerra Republicana ens unim a la commemoració del Dia Mundial de la lluita contra la Sida. Un dia en el que volem recordar els milions de persones que han mort i que encara avui continuen morint a causa d’aquesta pandèmia, sobretot en aquells països empobrits que no disposen de mesures preventives ni d’accés als tractaments. També volem manfestar el nostre suport i compromís amb les persones que, des de fa més de tres dècades i des de diferents àmbits, continuen treballant per l’eradicació de la malaltia al nostre país i arreu del món.

 • Cas Benítez: calen respostes

  La mort de l’empresari i membre de l’ACEGAL, Juan Andrés Benítez, el passat 6 d’octubre després de ser reduït per 8 agents dels Mossos d’Esquadra al barri del Raval, ocupa les primeres planes de la informació des de fa setmanes. Malgrat la reacció inicial d’Interior, negant qualsevol mala actuació en aquest cas, la progressiva aparació als mitjans de diversos testimonis i videos que mostraven imatges colpidores i injustificables d’aquella actuació han provocat una investigació judicial i un clam social a favor d’aclarir aquest cas.

 • Rússia, homofòbia d'Estat

  Aquests dies els mitjans s’han fet ressó de la paralització dels processos d’adopció de moltes famílies catalanes per part del govern rus, degut a la legalitat del matrimoni igualitari al nostre país. Una mesura que té un evident caràcter homòfob i que desgraciadament no és un fet aïllat en un país on darrerament s’està produint una escalada de violència i persecució contra la col·lectiu LGTB, avalada pel règim tirà i pseudodemocràtic de Vladímir Putin. L’exemple més clar d’aquesta estratègia governamental és l’aprovació el mes de juny -i gairebé amb l’unanimitat de tots els partits- de la “Llei contra la propaganda homosexual”, destinada a impedir i sancionar qualsevol activitat pública relacionada amb els drets de les persones LGTB.