Polítiques per a persones LGTB
 • Núria Gavarró

  A Valls, compromesos amb la implementació de polítiques de gènere i igualtat

  Al llarg de la nostra història les persones amb orientacions afectives, sexuals i expressions de gènere diferents a les normatives han patit l’estigma, la burla, la repressió i múltiples discriminacions. Justament perquè la societat ens vol imposar uns models normatius que fan de l’heterosexualitat l’única opció possible. Arran de l’aprovació de la Llei 11/2014 de 10 d’octubre de 2014 dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per a l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia els ajuntaments tenim el repte d’implementar-la, de convertir els seus principis i objectius en realitats per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

 • Dolors Bassa

  Avancem en drets per construir un nou país

  El dret a estimar i a ser estimat  ha de ser una reivindicació de tota la societat, sigui com marca la norma social establerta, sigui d'altres maneres. Totes i tots estem implicats en la lluita pels drets socials i aquest és un compromís clar. Hem de  construir un país amb tots els drets, un país per a tothom, on sempre la construcció nacional va lligada a la construcció social.   Ens vam dotar d’una llei pionera, la llei 11/2014, que el 2 d octubre  ha fet dos anys, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

 • Xavier Florensa

  Lluitar contra la LGTBIfòbia des del món local

  El passat 20 i 21 de maig, diversos representants d’ERC vam participar a la segona edició de l’European Rainbow Cities Conference, celebrada a Barcelona i organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Vic. La primera edició d’aquesta conferència s’havia celebrat dos anys abans, en el marc del programa AHEAD (Against Homophobia European local Administration Devices), impulsat per l’Ajuntament i la Comissió Europea. En el marc d’aquesta conferència es van debatre i treballar aspectes emergents de les polítiques LGTBI, com les que s’adrecen al col·lectiu trans o les polítiques d’igualtat fóra de l’àmbit urbà o metropolità, entre d’altres.

 • Mireia Mata

  28J, un repte de país

  Estem treballant intensament en la construcció de la República que durant tant temps hem somniat. La República de la Llibertat, la de la Justícia Social, la de la Igualtat. Cap d’aquestes condicions és possible sense pensar també, en la República del reconeixement i defensa dels drets de les persones LGBTI. Perquè la llibertat d’un poble es construeix a partir de la suma de les llibertats de tots i cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes, i el nostre alliberament no serà complet si no incorpora, amb fermesa, el de totes les persones amb independència de la seva opció sexual i afectiva.

 • Elisabet Vendrell

  De La família a Les famílies

  Si hi ha 83.521 combinacions familiars possibles, qui pot atorgar-se l’autoritat suficient com per afirmar que un d’aquests 83.521 tipus de famílies és el bo? El legítim? L’autèntic? Per què encara avui costa tant de veure i acceptar la immensa diversitat que inclou el concepte família? Un conte, el Familiari, de la Mar Cerdà (Ed. Comanegra, 2014), ens mostra que les combinacions familiars són moltes, milers, però ni així pretén ser exhaustiu. Perquè en una família, la diversitat tant pot venir pel nombre d’adults a la família, com per les generacions que conviuen juntes, llur sexe, orientació sexual, o identitat de gènere, pel color de la seva pell, país d’origen, o creences.

 • Xavier Florensa

  100 dies per continuar avançant en les polítiques LGTBI

  Les darreres eleccions catalanes del 27S han suposat el retorn d’Esquerra Republicana al capdavant de les polítiques per al col·lectiu LGTBI que es realitzen des del Govern de Catalunya. Unes polítiques que ja vam vam iniciar el 2003 de manera pionera amb la creació d’una àrea específica al Govern, el Programa LGTB, i que vam continuar amb el Pla per al Col·lectiu LGTB, el Consell Nacional, l’adhesió del govern català a l’ILGA, la Llei per permetre l’adopció a parelles del mateix sexe i posteriorment, l’impuls per l’aprovació de la Llei contra la LGTBfòbia.

 • Carme Porta

  Lideratge institucional LGTBI

  En la construcció de la República catalana, les polítiques LGTBI no són excèntriques. Les polítiques de drets i per la no discriminació han d’esdevenir centrals en el nou país. Des de les institucions polítiques hem de posar les bases per a fer-les possibles, amb el desenvolupament efectiu de la llei  dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. ERC té el ferm compromís de fer-ho i així ho pensa demostrar, des dels ajuntaments: allà on governa amb el desplegament efectiu, des de l’oposició reclamant el compromís.

 • Les polítiques LGTBI en la construcció de la República Catalana

  Aquest 8 de març, Dia internacional de les dones, les reivindicacions han girat al voltant de la diversitat. Dones  diverses denunciant diferents sistemes d'opressió i diferents discriminacions que actuen simultàniament. L'exercici de polítiques públiques encaminades a l'eradicació de les desigualtats exigeix que s’actuï transversalment, tenint en compte aquestes coordenades múltiples i variades. En la implementació de polítiques LGTBI, és transcendent actuar posant en joc aquests eixos múltiples de discriminació, ja que les seves relacions no són hegemòniques i la seva incidència, en molts casos, pot tenir tenir un abast estructural i incidir en les oportunitats en els diferents àmbits de participació (polítics, socials, laborals, etc).

 • 40 anys trencant la norma

  Quan estimar una persona del mateix sexe encara era delicte va néixer el Front d’Alliberament Gai de Catalunya. Primer des de la clandestinitat i després, de la mort del dictador, un poc més obertament es va anar organitzant el moviment LGTB, a l’entorn del FAGC. El 1975 el FAGC lluitava per la derogació de la Llei de Perillositat social, que va seguir en vigor encara fins al 1995 en què fou completament derogada, tot i que va ser el 1977 que es van derogar els articles referents als actes de les persones homosexuals i el 1989 els d’escàndol públic.

 • Cap a un #noupaís de persones lliures

  28 de Juny. Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI Com cada 28 de Juny, Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI, des d’Esquerra Republicana animem a tota la ciutadania a sortir al carrer i a participar als actes i les mobilitzacions organitzades pel teixit associatiu LGTBI arreu dels Països Catalans. I ho fem per tal de recollir el testimoni d’aquells homes i dones que ens han precedit i que sortiren al carrer en condicions adverses per lluitar pels drets de les persones LGBTI i contra la homofòbia.

 • Manifest 17 maig. Dia contra la LGTBfòbia

  Avui 17 de Maig, commemorem el Dia Internacional contra la LGTBfòbia, coincidint amb la data en què fa 25 anys l’OMS va retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Però malgrat avenços significatius durant aquests darrers anys, l’homofòbia continua sent un element molt arrelat a la nostra societat: A les aules a través del bullyng homòfob, als centres de treball degut a la discriminació que pateix el col·lectiu transsexual, a les pistes esportives, a l'espai públic.

 • El 17 de maig

  Malgrat que podem celebrar que, a Catalunya, tenim llei de drets per al col·lectiu LGTB; malgrat que a l'Estat espanyol, Extremadura i Galícia, han aprovat lleis similars –molt semblants en algun cas–; malgrat que hi segueix havent avanços en l'àmbit internacional en els drets LGTB i avança en el reconeixement del matrimoni igualitari i les adopcions conjuntes... malgrat els avanços hi ha retrocessos importants i preocupants. Fa poc, per exemple, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència en què avala la prohibició de l'Estat francès a les persones homosexuals de donar sang.

 • 10 anys de la llei d'adopció

  El passat dissabte 21 de març, la Coordinadora LGTB d’ERC vam acompanyar a l’entitat Famílies LG durant l’acte que van realitzar al Parlament de Catalunya per celebrar el 10è aniversari de l’aprovació de la Llei d’adopció. Aquesta llei, impulsada per la Consellera d’ERC Anna Simó i pel Conseller de Justícia Josep Ma. Vallès, va permetre l’adopció per part de parelles del mateix sexe, possibilitant tant que un membre de la parella adoptés els fills de l'altre, com que tots dos adoptessin conjuntament menors aliens.

 • Una nova veu a les Terres de l’Ebre

  És evident que en els darrers anys s’han produït avenços significatius pel que fa a la visibilitat del col·lectiu LGTB, així com en l’assoliment d’una sèrie de drets que fa uns anys semblava impensable. Un èxit que no s’explica sense la tasca ingent que des de fa dècades duu a terme el teixit associatiu LGTB, que durant molt temps ha combatut -gairebé en solitari- la discriminació i la incomprensió social. Un moviment associatiu que forma part de l’ADN del nostre país i que hem de saber preservar i potenciar si volem continuar avançant cap a la plena igualtat social.

 • Posar en valor la “T”

  L’Ajuntament de Barcelona ha publicat recentment la Guia de Recursos per a Persones Trans de la Ciutat de Barcelona. Aquesta és sens dubte una molt bona iniciativa que a més dóna compliment a una de les mesures incloses en el Pla Municipal per al Col·lectiu LGTB 2010-2105 de la ciutat. En aquesta guia, elaborada exclusivament per persones del col·lectiu trans, s’hi poden trobar un seguit de recursos i serveis que tant des de l’àmbit municipal com des del món associatiu s’ofereixen als homes i dones transsexuals de Barcelona.